Na této stránce se nachází aktuální informace k letošnímu letnímu táboru.

Sledujte tyto stránky, aby Vám neunikla žádná podstatná informace.

Termín tábora:
4.7. - 11.7. 2020

Adresa tábora:
Sluchátkový LT
Penzion Artur
Malý Semerink 1016
468 11  Janov nad Nisou

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Domů Náš tým Dokumenty Táborová pošta Historie

 

 

Přihlášky již brzy...

Bližší informace jsme slíbili během podzimu a protože sliby se mají plnit nejen o Vánocích, máme ještě pár dnů :-).

Přihlašování bude spuštěné již brzy.

 

Tábor 2019 se moc vydařil, nové místo nabízelo mnoho zajímavých aktivit, a protože jsme je všechny ještě zdaleka nevyčerpali, chystáme se na tábor příští rok na stejné místo. Objekt máme zamluvený od 4. do 11. července 2020.

Když se daří, přichází také motivace, a tak díky letošnímu táboru, díky dětem, partě dospěláků, programu, atmosféře, máme vymyšlené již téma celotáborové hry, které bude ale samozřejmě tradičně překvapením. Prozradit snad můžu, že to tu ještě nebylo :-)... 22. července jsem dokonce složil táborovou hymnu pro tábor 2020. Věřím, že symbolika dvojek slibuje tábor plný rovnováhy, spolupráce, ohleduplnosti, společenskosti, sociálního cítění, snahy o soulad a harmonii... (zdroj: www.enumerology.eu)

Podrobnosti k přihlašování již během podzimu 2019 na www.sluchatko.com.

 

Český lev - den šestý

Zdravíme vás z penzionu plného dětí, spících a snících o tom, že zítra už budou doma s vámi. Máme za sebou další táborový den, tentokrát už úplně slunečný a teplý.
Dnes se děti obzvlášť těšily na zakončení florbalového turnaje. Proběhlo totiž v (na táborové poměry) luxusních podmínkách janovské sokolovny. Tedy žádné pomalé míčky, odskakující kvůli drnům, nepřesné přihrávky ani marné šance. Naopak, na rovné podlaze tělocvičny se hra zrychlila, zpřesnila a dala vyniknout specialistům florbalistům. Jak to tedy dopadlo? Utkání o třetí místo sehráli žlutí Šternberkové s červenými Rožmberky. Žlutí vsadili na sestavu, která se jim osvědčila v posledním utkání základní části, a porazili červené hladce 4:1. Nutno dodat, že červení se do posledního momentu nevzdali a bojovali jako lvi, a to včetně nejmladšího člena týmu. Bronzové medaile ale nakonec Jirka pověsil na krk hraběnce Šternberkové a jejím svěřencům. Ve finále se utkali modří Kolovratové s bílými Pernštejny a i tady se jednalo o poměrně jednoznačný souboj s výsledkem 3:1. Zlato si z letošního turnaje odnášejí modří, na bílé „zbylo“ druhé místo.
Tím ale naše sportovní dopoledne neskončilo. V sokolovně ještě dostali příležitost mladší a méně zkušení členové jednotlivých rodů, kteří se za míčkem proběhli ve zkráceném zápase a okusili tak pravou atmosféru florbalového utkání. No a pak proti sobě jako již tradičně nastoupili tzv. All Stars, tedy nejvýraznější hráči celého turnaje, a Old Stars, dospěláci (i když přízvisko old je v případě některých z nich přinejmenším nadnesené:-)). Zkušení vedoucí nedali v tomto zápase svým malým protivníkům pražádnou šanci, a ačkoli v poslední minutě se hrálo stylem Hraj, kdo máš hokejku, ani tak se dětem nepodařilo vstřelit gól. Old Stars se tak zatím drží na vítězné vlně. Tak sláva vítězům, čest poraženým!
Odpoledne jsme následovali lvovy instrukce a protože postavou dne byl Jan Amos Komenský, přesunuli jsme se do lesa na hru Univerzita. Děti běhaly jako divé pro otázky, na něž pak měly na půdě univerzity odpovídat. Cestou je honili lajdáci a snažili se jim vědomosti ukrást. Přesvědčili jsme se však, že naši malí táborníci nedají svou kůži levně, spoustu otázek odpověděli správně a lajdáci ostrouhali…
Před večeří ještě někteří otužilci opět vlezli do bazénu, jiní sportovali na hřišti a v areálu, nebo už se věnovali balení. Táborák byl tentokrát delší. Vyhlásili jsme, které pokoje byly v průběhu tábora nejlépe uklizené, a jejich obyvatelé si vysloužili sladkou odměnu. Pak už se přišli rozloučit Lev s Bruncvíkem. Vyhodnotili odpolední hru i celé naše táborové úsilí, dekorovali poslední Lvíčata českého národa a pak už nás opravdu, skutečně a napořád opustili. Vzpomínku na ně si ale z tábora odnášíme s sebou. Následovalo poslední rozdávání plyšáků, pro vedoucí těžká volba, kdo dostane lvíčka a rodovou vlajku domů. A na závěr chvilka děkování. Tímto chceme poděkovat i vám, milí rodiče a přátelé našeho tábora, za podporu a za to, že s námi sdílíte cestu, kterou naše-vaše děti společně vedeme.
Tak zítra na viděnou!
 

 

Český lev - den pátý

Uf! Máme za sebou náročný den. V nohách mnoho kilometrů a v duši hrdost. Lev měl dnes na kahánku. Naštěstí všechno dobře dopadlo. Ale pěkně popořádku…
Na nástupu nás Lev pozval na stezku po stopách českých spisovatelů. Všichni jsme se proto dobře vybavili a po oddílech se vypravili na celodenní puťák. Cesta kolem josefodolské přehrady, takzvaného Pepodolu, jak mu místní říkají, byla dlouhá a náročná, ale překrásná. Jsme tu skutečně v lůně čisté, netknuté přírody. Ušli jsme celkem asi 14 km a cestou plnili úkoly týkající se Josefa Lady, Ondřeje Sekory, Boženy Němcové, Jiřího Žáčka a dalších spisovatelů. Došlo i na kapesné – na Prezidentské chatě jsme se občerstvili nanuky, hranolkami s kečupem a nezdravými nápoji. Ale nebojte se, milí rodičové, děti byly instruovány, že to není pro jejich zdraví to nejlepší. Navíc po náročné cestě si trochu cukru do žil určitě zasloužily. :-)
Některým ale toto osvěžení nestačilo a po příchodu zpátky na chatu s chutí skočili do bazénu. Ač byl docela studený, řádily děti ostošest a z vody jsme je museli vyhánět.
Když jsme si v osm hodin sedali k ohni, mysleli jsme si, že náročný program máme už za sebou. Čekali jsme na Lva, který měl přijít vyhodnotit dnešní výsledky a provést další povýšení. Když ale stále nepřicházel, zastali jeho práci vedoucí. Užuž jsme se chystali zahnat děti do postele, když se objevil Bruncvík. Lva prý unesli násilníci, cizáci a mučí ho kdesi v lese. Nezbylo, než překonat strach a vydat se Lva zachránit. Jak bychom si mohli jinak říkat Lvíčata českého národa, kdybychom se tohoto úkolu zalekli?! A tak jsme se vybavili baterkami a po dvojicích a trojicích vyrazili do míst, kde cizáci Lva věznili. Potmě jsme tam pak sledovali, jak hrubě s ním zacházejí. Byli to ale ubožáci a zbabělci. Zpozorněli, když jsme zazpívali českou hymnu, a když jsme pak přidali tu naši táborovou a zařvali na jejím konci jako opravdoví lvi, vzali do zaječích. Dobrá věc se podařila, Lev je zachráněn a slíbil, že zítra na ranní nástup přijde jako obvykle.
Uf! Máme za sebou náročný den. V nohách mnoho kilometrů a v duši hrdost. Lev měl dnes na kahánku. Naštěstí všechno dobře dopadlo. Dobrou noc…

 

Český lev - den čtvrtý

Věrné miiilovááánííí! Proč bychom se nehetěhešihilihi? Znám jednu dívku, tá má dukáty, má dukáty. Ano, hádáte správně. Dnešní den byl ve znamení Bedřicha Smetany. Prostřednictvím Lva nám sdělil, že nepřátelé českého národa mu ukradli a roztrhali noty jednotlivých symfonických básní cyklu Má vlast a on má cyklus již za několik dní představit v Praze na Žofíně. Vydali jsme se proto na místo a v oddílech srdnatě běhali po ploše hlídané nepřáteli, sbírali útržky básní a lepili je dohromady.

I odpoledne nás provázela Smetanova hudba. Každý rod totiž nacvičoval své provedení opery Prodaná nevěsta. Kreativita dětí opět neznala mezí – viděli jsme několik Mařenek s vlasy uvázanými do copů, Kecaly přemlouvající kdekoho ke kdečemu, krásné Esmeraldy, nerozhodné Vašky a zamilované Jeníky. Každý rod předvedl tři známé písně z této opery, vryly se nám do paměti. Nechte si je doma v pátek zazpívat. 😊

Stihli jsme dnes také dohrát základní část florbalového turnaje.
Hokejky nejprve zkřížili červení a modří. Kolovratové nic neponechali náhodě a i toto utkání tak skončilo tradičním skóre 2:0. Rožmberkové, kteří dosud nevstřelili branku, se do svého posledního zápasu pustili s vervou a žluté v první polovině nakonec udolali 1:0. Žlutí ve druhé půli značně zintenzivnili útok, červení ale již svůj jednobrankový náskok nepustili a žádný další gól již nepadl. Posledním zápasem základní části bylo utkání žlutých Šternberků proti bílým Pernštejnům.
Pernštejnové byli v turnaji dosud celkem suverénní a do zápasu vstoupili s velkým sebevědomím. V první polovině dali tři góly a mysleli si, že mají vyhráno. Šternberkové se ale nedali a velmi překvapivě ve druhé půlce srovnali na 3:3. Zápas tím dostali do prodloužení, v němž gól nepadl, a tak rozhodly až nájezdy. V nich štěstí přálo bílým, a tak nakonec bílí žlutí 4:3.

Usínáme dnes s písní na rtech a přejeme totéž i vám. Dobrou noc.

 

 

Český lev - den třetí

Lepšího průvodce byste nenašli! Lev nám dnes představil osobnost Miroslava Tyrše i zásady, které Tyrš vymyslel pro Sokol. Síla a mužnost, činnost a vytrvalost, láska k volnosti a vlasti, dobrovolná práce a disciplína, bratrské vztahy. S dětmi jsme si o ideálech, které byly formulovány před více než 150 lety, povídali a zároveň jsme je v našem denním programu do puntíku naplnili… Dopoledne proběhla olympiáda. Kluci i holky byli rozděleni do skupin podle věku, v nichž soutěžili v hodu pařezem do dálky, trojskoku, střelbě ze vzduchovky i překážkovém běhu. A tak se celé dopoledne běhalo, házelo, střílelo i skákalo o sto šest a všichni překonávali sami sebe, projevili svou vytrvalost, sílu i odvahu.

Odpoledne, posilněni knedlíkem s rajskou, jsme se vydali testovat své fyzické i duševní síly do výšin lanového parku. Děti se nezalekly skoku ze stromu na strom, přechodu přes houpačky, jízdy lanovkou ani žádné jiné překážky a všechny nástrahy cesty v korunách stromů překonaly na jedničku.

U táboráku jsme vyhlásili medailisty naší olympiády, Lev pak povýšil další vyvolené do hodnosti Lvíče českého národa, rozdali jsme plyšáky a rozešli se do postýlek. Zítra budeme v půlce. Děti se těší na vás a těší se z toho, co tu zažívají. Tak zase zítra…
 

 

Český lev - den druhý

Přátelé, vítejte na procházce českou historií… Máme za sebou první celý táborový den, ráno zamračený, odpoledne ale už prozářený sluníčkem. Na ranní nástup přišel Lev a představil nám osobnost lékaře Jana Jesenia. V jeho stopách jsme se tedy vydali do oblasti zdravotnictví, průvodcem z nejpovolanějších nám přitom byl Náčelník Petr Jenka, dlouholetý liberecký zdravotník a záchranář. Každý rod si vyslechl jeho přednášku o první pomoci, děti si vyzkoušely masáž srdce na figuríně „Andule“, seznámily se s defibrilátorem a dozvěděly se mnoho dalších důležitých informací. Ty využily odpoledne při orientačním závodě ve skupinkách, kdy odpovídaly na otázky týkající se právě první pomoci. Podle velmi vyrovnaných výsledků lze soudit, že si všichni vzali Náčelníkovy rady k srdci. To se projevilo i při cvičném požárním poplachu; děti, které šly před večeří na pokoje, vyděsil
křik: „Hoří! Hoří! Všichni ven!“ Většina táborníků duchapřítomně vyběhla nejbližším únikovým východem, takže jsme se sešli na nástupu v plném počtu v čase 2:09 (minut, ne hodin :-)).

Rozehráli jsme i florbalový turnaj. Zápas žlutých Šternberků proti modrým Kolovratům skončil poměrem 0:2, Kolovratové pak vedli vyrovnané utkání proti bílým Pernštejnům a vyhráli až na nájezdy. Pernštejnové si ale chuť spravili hned v následujícím klání, v němž porazili červené Rožmberky také rozdílem dvou branek 2:0.

Bruncvík už zase cestuje po světě, a tak Lev přišel sám i k večernímu táboráku. Vyhlásil výsledky orientačního závodu a povýšil některé z dětí do hodnosti Lvíče českého národa za zásluhy projevené při dnešním programu. U ohně jsme zazpívali pár písniček a pak se ještě přesunuli do jídelny, kde jsme shlédli několik krátkých videí vytvořených pro osvětu první pomoci i Dějiny udatného národa, díl o Janu Jeseniovi.
Teď už všichni malí táborníci zalehli do postýlek, smutek při vzpomínce na domov zaháníme připomenutím všech dnešních dobrodružství.
Těšíme se i na ta zítřejší. Dobrou noc!


 

 

Český lev - den první

Na procházce po okolí tábora jsme potkali podivného poutníka, který se nám představil jako Bruncvík. Měl s sebou nebezpečnou šelmu - lva. Nebojte se, děti jsme uchránili :-). Bruncvík nám vyprávěl o svých cestách a o tom, jak získal svého přítele lva. To se nám zalíbilo, a tak nám nabídl, že nám jej na naše putování "půjčí"... Rozdělil nás do čtyř rodů - Šternberkové, Rožmberkové, Kolovratové a Pernštejnové. Za úkol jsme si měli vyrobit rodové vlajky a vyzdobit lvími stopami rodová trika. U večerního ohně jsme své výtvory představili. Od Bruncvíka jsme kromě průvodce lva obdrželi táborovou vlajku, hymnu, mapu hodnocení, zpěvníky a lev měl pro nás překvapení na cestu - čtyři malé lví plyšáky - pro každý rod jednoho...

Máme se prima, daří se nám kličkovat mezi kapkami deště, ubytování máme fajn, dobře nám tu vaří, písničky nám jdou, slziček jen pár, ale všechny uhlazeny... Teď už skoro všichni spí. Dobrou noc. Jirka a spol.

 

*********

Vážení rodiče, milé děti,

LETNÍ SLUCHÁTKOVÝ TÁBOR SE BLÍŽÍ

a my se již těšíme na dobrodružství, které nás čeká, na večerní ohně, na písničky, na hry, sportování, společně strávené chvíle, ale hlavně na naše táborníky. 

Odjezd na tábor: 13.7. 2019, sraz v 9:40 zde
Návrat z tábora: 19.7. 2019, tamtéž okolo 12:15

K autobusu s sebou vezměte kopii kartičky pojištěnce, lékařské potvrzení (vydává pediatr, platí 2 roky a lze využít i na další akce, vzor ke stažení zde) a vámi podepsané potvrzení o bezinfekčnosti s datem 13.7.2019 (viz prohlášení, které jste obdrželi mailem). Pokud vaše dítě bere léky, předejte je u autobusu paní zdravotnici Evě Vildové nebo zástupkyni hlavního vedoucího Veronice Lukové v krabičce či sáčku označeném jménem dítěte a s popisem užívání.

Tábor sledujte na těchto stránkách...

 

***

 

 

Letos pořádáme již třicátý letní tábor. Tyto kulatiny oslavíme v Jizerských horách v příjemném Penzionu Artur, který nabízí velmi hezké ubytování ve 2-4 lůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením, krytý bazén, horolezeckou stěnu, lanové centrum, krásné okolí, možnosti zajímavých výletů a mnoho dalších příležitostí ke smysluplnému a příjemnému naplnění prázdninového času.

Děti se samozřejmě mohou těšit na typické aktivity sluchátkových táborů: celotáborová hra, každovečerní zpívání u táborového ohně, každodenní předávání "plyšáků", ranní kytarový budíček, celodenní výlet, florbalový turnaj, ping-pong, další sportovní klání, hry tematicky propojené s celotáborovou hrou a mnoho dalších zábavných činností...

Provozní podmínky tábora