Na této stránce se nachází aktuální informace k letošnímu letnímu táboru.

Sledujte tyto stránky, aby Vám neunikla žádná podstatná informace.

Termín tábora:
20.7. - 31.7. 2014

Adresa tábora:
LT Open Gate
Miletínské Lázně č.p. 503
507 71    MILETÍN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Domů Náš tým Dokumenty Táborová pošta Historie

 

Jak se k nám dostali plyšáci aneb Vzpomínka na tábor 2014
Plyšáci jsou již tradičně a dlouhá léta naši táboroví kamarádi. Každý den večer u táborového ohně uděluje vedoucí oddílu plyšáka jednomu členu svého oddílu na noc a další den. Ten, kdo jej má za tábor nejvícekrát a ten, kdo si ho nejvíc zaslouží, si jej odváží domů. Letos nám ale řečtí bohové přichystali nevídané překvapení u závěrečného ohně. To vám jistě vyprávěli táborníci. Ale jak se k nám letos plyšáci vlastně dostali? Ve skutečnosti nám je seslali bohové našich oddílů: Afrodita, Áres, Athéna, Hermés, Hefaistos a Dionysos. Jak k tomu došlo? Přečtěte si v komiksu, který připravila naše vedoucí Evička - zde.

Domů!
Dnes jsme se probudili do deštivého rána. Počasí nám trochu zkomplikovalo úklid, ale nakonec jsme jako obvykle všechno zvládli a v jedenáct hodin jsme již seděli v autobuse cestou domů. Do Prahy jsme dorazili s malým zpožděním, ale čekání jsme odčinili dalším minikoncertem před autobusem. Zazněla naše oblíbená táborová písnička Tulácký ráno, hymna letošního tábora a na závěr jsme zazpívali nejkratší písničku Mandelinka bramborová. :-) Pak už se děti rozloučily s ostatními táborníky a přivítaly s rodiči. Věříme, že mají co vyprávět.
Tábor 2014 je u konce. Ať žije tábor 2015!
Nádherné léto.
 

Loučení
Dnešním dnem jsme uzavřeli své řecké dobrodružství. Budíček byl vzhledem ke včerejšímu prodlouženému táboráku později, po rozcvičce a snídani nás čekal florbalový miniturnaj. Osazenstvo tábora se rozdělilo do tří týmů - All Stars (výběr dětí), Middle Stars (akční komando) a Old Stars (dospěláci), které hrály systémem každý s každým.
V prvním zápase se utkaly děti proti akčnímu komandu. Starší nedali svému soupeři šanci a rozdrtili ho 6:0. Po pauze se All Stars pokusili zvrátit nepříznivý vývoj, když nastoupili proti dospělákům. Zřejmě se ale projevila únava dětí po celotáborovém turnaji, protože zápas skončil stejným výsledkem, tedy 6:0. Rozhodující tedy bylo utkání Middle Stars proti Old Stars. Shlédli jsme mnohem vyrovnanější zápas než první dva, obě družstva napínala své síly a všichni hráči odvedli více než stoprocentní výkon. Nakonec se potvrdilo, že mládí má zelenou, protože zápas a tím celý miniturnaj vyhráli Middle Stars, tedy akční komanďáci. Putovní pohár, který byl v uplynulém roce v držení All Stars, se tedy přesunuje ke starším dětem. Jsme zvědaví, jestli se dospělákům příště konečně podaří získat jej zpět.

Po posledním obědě a poledním klidu jsme úplně naposledy roztočili kruh osudu. Poslední zpráva a dokončená mapa nás zavedly zpět na Kavkaz, tedy do skal, kde jsme poprvé potkali Prométhea. Celý tábor se vydal na cestu a když jsme dorazili do cíle, čekalo na nás překvapení - ve skalách nás přivítaly všechny postavy, které jsme za uplynulých deset dní potkali - hrdinný Prométheus, který nás provázel celým táborem, další hrdinové Herakles a Perseus, bohové Zeus, Poseidon a Hádes, Amazonky, Médea, Orfeus i Eurydika, převozník Cháron a další. Měli jsme tedy tu čest rozloučit se se všemi najednou. Každý z nich k nám promluvil a v jejich moudrých slovech jsme nalezli mnoho poučení. Předali nám také poklad - céčka, obrázek Eurydiky a dobrůtky. Prométheus pak povýšil některé táborníky na hrdiny.

Zbytek odpoledne byl ve znamení úklidu, večer jsme se pak naposledy sešli u ohýnku. Odměněny byly děti, které si po celý tábor udržovaly nejčistší pokojíček, Middle Stars převzaly trofej za vítězství v turnaji a proběhlo také rozloučení vedoucích s oddíly. Při něm byly rozdány oddílové vlajky a také plyšáci, kteří nám zpříjemňovaly táborové noci. Hodně dětí si na plyšáka myslelo, a mnoho z nich bylo zklamaných, když maskot tábora, plyšová želva, nedoputoval právě do jejich rukou. Tenhle smutek ale trval jenom chvíli, protože pak Jirka přinesl další pytel a v něm se skrývalo deset housenek pro akční komando a padesát želviček, zmenšenin našich plyšáků. :-) Radost dětí byla nezměrná, některé se ńeudržely a dojetím se rozplakaly. Věříme, že želvičky budou dělat v postýlkách našich - vašich dětí radost. :-)

A teď už dobrou noc, zítra nás ještě čeká balení a uklízení, ale pak už hurá domů. Sejdeme se asi ve 12.45 na autobusovém nádraží na Roztylech. Nádhernou noc!

Odysseova dobrodružství
Úterní program jsme začali zápasem o třetí místo ve florbalovém turnaji. Utkali se v něm Ares a Afrodita, tedy žlutý a modrý tým. Pokud byste rádi věděli, jak napínavé a vyrovnané utkání dopadlo, podívejte se na výsledkovou tabulku zde.

Na nástupu jsme opět požádali o pomoc náhodu a vylosovali si hrdinu Odyssea. Celý den jsme pak následovali příběh jeho putování z Trojské války na rodnou Ithaku. Po oddílech jsme se vydávali na výlet. Směr nám udávala buzola a  nutno dodat, že většina dětí ovládá práci s ní velmi dobře. Po azimutech jsme postupovali dál a dál a na cestě jsme potkávali Odysseovy úkoly - u Kirké jsme skládali obrázek prasete, na ostrově Kyklopů jsme museli překonávat úsek cesty s pomocí pouze určitého počtu končetin na celý tým, Sirény nás lákaly na sladký perníček, hráli jsme si na vítr (foukali jsme do míčku, abychom ho přemístili ze startu do cíle) a nakonec jsme ještě překonávali úzký průliv hlídaný Skyllou a Charibdou - provázky mezi stromy. Všichni táborníci se ze všech sil snažili splnit úkoly na maximum a odvedli skvělou práci.

Po návratu do tábora polovina dětí ochraptěla. :-) Tak bouřlivou diváckou kulisu mělo totiž finále florbalového turnaje. Šlo o neskutečně napínavé utkání a vítězné družstvo si titul určitě zasloužilo. Gratulace samozřejmě patří všem zúčastněným.

Večer jsme seděli déle než obvykle, protože dnešní táborák byl velký a slavnostní. Prometheus povýšil vybrané děti na špiony a rozdal poslední, tentokrát dvojnásobnou sadu dílků mapy. Následovalo zpívání, tradiční rozdávání plyšáků, opékání buřtů, zpívání, povídání, všichni si zkrátka večer užili.

V kruhu osudu zbývá již jen poslední zpráva. Jsme zvědaví, co nás zítra čeká...

Trojská válka
Noc byla klidná a teplá. V domečcích se nám spalo dobře, nad hlavou nám šuměl les a svítily hvězdy. Probudili jsme se ráno v půl osmé a začali vymýšlet taktiku k boji. Amazonky nás však opět překvapily, když vtrhly do našeho improvizovaného útočiště, aby ho také získaly. Jejich chamtivost se jim však nevyplatila. Díky hadrovým koulím, které jsme si včera tajně vzali s sebou, byly po krátkém boji Amazonky přemoženy a my jsme se vítězně vrátili do tábora. Hurá!

Kruh osudu nám dnes přiřknul příběh Achilla, velkého hrdiny, který bojoval i v Trojské válce. Dopoledne jsme tedy strávili přípravou válečníků, která spočívala v plnění disciplín táborové olympiády. Děti soutěžily v tradičních úkolech, jakými bylo plavání, skok do dálky či přespolní běh, ale také v netradičních disciplínách - hod polenem, řvací běh, skoky na trampolíně a svíčka.

Po obědě jsme se ještě vydali do Miletína, abychom se posilnili drobnými laskominami (a snad něco přivezli i domů), a pak jsme již vyrazili na bitvu. Ta spočívala v získávání životů druhých ve formě "ocásků". Děti si vzájemné souboje naplno užívaly, ale zároveň respektovaly pravidla, a tak (narozdíl od Achilla) všichni odcházeli z bitvy nezraněni. Cestou zpět do tábora nás zastihl déšť. Vyhlášení výsledků dnešního dne však již opět proběhlo u táborového ohně. :-)

 

 

Herakles
Nedělní ranní rozcvička byla nepovinná, přesto si zábavné cvičení (výjimečně ne s Jirkou, ale s Maruškou) vyzkoušelo mnoho dětí. Po snídani jsme v kruhu osudu vytočili Herakla, který nás vzápětí sám navštívil a zadal nám dnešní úkol na způsob Kimovy hry. Oddíly se rozdělily do tří menších skupinek, které postupně vyrážely po fáborcích. Cestou nacházely obrázky, na nichž byly nakresleny Heraklovy úkoly. Děti si měly zapamatovat co nejvíce z nich a v cíli cesty je zapisovaly na papír. Dalším jejich úkolem bylo spojit obrázky s popisem každého Heraklova dobrodružství.

Po obědě a polední siestě spojené s koupáním jsme všichni společně sehráli boj Amazonek (holek) proti bojovníkům hrdiny Herakla (klukům). Obě skupiny měly v lese vyhrazený prostor, v němž střežily svou trofej - Heraklovci vlajku, Amazonky svůj pás. Úkolem bylo ukořistit trofej soupeře. Děti se do svých rolí opravdu vžily a snažily se ze všech sil. Hra nebyla hodnocena, takže vítězem se stal každý, kdo ctil pravidla a hrál fair play. :-)V každém případě pás Amazonek kluci získali.

Večer u táboráku Herakles ocenil naše nasazení a bojovnost, přebral pás Amazonek, vyhodnotil dnešní snažení a udělil titul stratég.

Po rozdání plyšáků vtrhly k ohni Amazonky a zajaly všechny vedoucí. Požadovaly, abychom jim přenechali tábor výměnou za zajatce. Rozhodli jsme se, že jim vyhovíme a opustili jsme tábor. Jako útočiště nám pro dnešní noc poslouží domečky, které jsme si v lese včera postavili. Podařilo se nám propašovat s sebou spoustu hadrových koulí, tak se ráno pokusíme získat tábor zpět. Držte nám palce, máme plán, nabíráme síly a věříme, že se nám to podaří!!!

V lese je nám krásně, kapradí voní a máme měkké lože. Do spánku nám cvrkají cvrčci...

Dobrou......krásnou....voňavou noc!

Stavění domečků
Ráno se mnozí probudili po nočním přespávání uprostřed tábora. Nebyla zas až taková zima jak by mohla napovídat dnešní pranostika a navíc sluníčko začalo lechtat a vytahovat ze spacáků poměrně brzy. Po ranní rozcvičce a snídani jsme si vytočili v kole osudu hrdiny, kteří nás čekají dnešní den - Daidala a Ikara. Řekli jsme si úvod do pověsti a úkol, který z ní pro nás dnes vyplývá - po vzoru architekta Daidala budeme stavět obydlí v lese. Základním zadáním bylo, že se do domečku vejde celý oddíl.

Dopoledne proběhlo poklidně v duchu líný letní den - děti si četly, plavaly, skákaly na trampolíně, trénovaly florbal, hrály badminton, sportovaly... Po obědě a poledním klidu se vydaly se svými vedoucími a kamarády z akčního komanda do lesa, aby postavily obydlí pro Daidala. Snažily se, co mohly, a výsledek byl velmi mile překvapující. Před večeří jsme si společně prohlédli všechny domečky a jednotlivé družiny si v nich přečetly zbytek pověsti o Daidalovi a Ikarovi, následně si pak povídaly o stanovování reálných cílů.

Po večeři jsme odehráli semifinálová utkání florbalového turnaje. Byly to vypjaté chvíle, které pro dvě družiny skončily velkou radostí, ale pro jiné dvě zklamáním. Výsledky naleznete zde.

Večerní táborák byl plný písniček a zároveň Prométheus udělil některým dětem tituly filosof a umělec. Večer jsme zakončili chvilkou přání, při níž mohl každý táborník říci své přání ostatním, a pohledem do ohně. Nádhernou noc!

 

 

Celodenní výlet
Páteční ráno proběhlo v táboře v čilém ruchu. Po rozcvičce a snídani jsme se všichni připravili na celodenní putování. Kruh osudu nám napověděl, že výlet bude souviset s Iásonem a jeho ženou Médeou, a pak už jsme se vydali na cestu.

Autobus nás dovezl k zámku Kuks. Tam nám ale bohové připravili nemilé překvapení, protože celý zámek je v rekonstrukci, a tak jsme si museli nechat ujít nejen prohlídku místní zámecké lékárny, ale i pohled na místní známé sochy ctností, které vytvořil Matyáš Bernard Braun, či procházku zámeckým parkem. Eviččino vyprávění pověsti o Iásonovi, Médee a zlatém rounu nám ale bylo náhradou téměř plnohodnotnou.

Poté jsme se vypravili na pouť k blízkému Betlému, který také vytvořil M. B. Braun. Když jsme se u něj náležitě pokochali a vydali jsme se dál, napadly nás zrádné harpyje a dokonce zranily několik členů akčního komanda. Naštěstí se na místě právě v tu chvíli objevila Médea, která zraněné ošetřila a promluvila k nám o první pomoci. Našemu dobrodružství však ještě nebyl konec. Úkolem dětí v další hře bylo ukořistit drakovi co nejvíce kousků zlatého rouna. Poté už jsme se vydali k autobusu, který nás odvezl do Dvora Králové. Tam jsme měli rozchod, který děti využily k nákupu dobrůtek a pohledů, návštěvě hračkářství a jiným radovánkám.

Po návratu do našeho ležení jsme se zchladili v našich lázních a dohráli jsme zápasy základní skupiny florbalového turnaje. Výsledky zde.

K večernímu ohni zavítala i Médea, z kousků vyčarovala celé zlaté rouno, které nám předala, a vybrané statečné táborníky učinila bojovníky. Večer jsme pak nezalezli jako obvykle do peřin, ale do spacáků, a ne v chatkách, ale v letním táborovém kině, kde právě dávali film s řeckou tematikou Souboj Titánů. Mnohé děti po skončení filmu zůstali spát pod širým nebem. Dobrou noc...

Boj s Minotaurem
Dnešní den začal smutně - na ranní nástup přišel Orfeus, aby nám řekl, že osvobození Eurydiky z podsvětí se nepodařilo. V dáli se zjevil Hádes a Orfeus se za ním vydal, aby se s Eurydikou setkal.

Abychom se dozvěděli, co nás dnes čeká, Prométheus opět zatočil kruhem. Vylosoval pověst o Theseovi a Minotaurovi, což se u dětí setkalo s nadšením. :-) Dopolední program byl cvičením mysli - děti plnily v táboře úkoly na pěti stanovištích - luštily text zašifrovaný Morseovou abecedou či šifrou zvanou Kříž, bloudily v bludišti a labyrintu, zaměňovaly čísla za písmena. Učily se také zorientovat se pomocí buzoly.

Po výborném obědě (Minotaurův gyros s brambory) a poledním klidu jsme se pak vydali za dobrodružstvím do okolí tábora. Děti v oddílech skládaly ze slov citát řeckého filozofa, tvořily stavbu z kostek, hledaly v lese písmena a používaly je ve hře scrabble, luštily zapeklitou šifru z céček. Třešničkou na dortu byl pro všechny průchod skvělým provazovým bludištěm, které dopoledne vytvořilo akční komando. V průběhu odpoledne jsme v lese několikrát zahlédli Minotaura, který si zřejmě mezi dětmi vyhlížel svou kořist. My jsme jej však nakonec dostihli v táboře a hadrovými koulemi zneškodnili. Až si tedy příště v Petiškových pověstech přečtete, že Minotaura zabil Theseus, budete vědět, jak to doopravdy bylo.

U večerního táboráku přidělil Prométheus podle výsledků odpolední hry další dílky mapy (už začínáme rozeznávat, co znázorňuje) a vybraným dětem také udělil titul filozofa. Jsme zvědaví, jaký příběh si na kole štěstí vytočíme zítra...

 

Orfeus a Eurydika
Po náročných dnech plných dobrodružství jsme prožili zdánlivě klidný den. Na ranním nástupu jsme vylosovali pověst o nešťastném Orfeovi a jeho ženě Eurydice. Protože Orfeus byl věhlasný umělec, hudebník a pěvec, bylo tentokrát úkolem družin nacvičit a u večerního táboráku předvést divadelní představení inspirované jeho příběhem. Hlavní náplní celého dne tedy byla příprava představení, ale také příprava individuálních vystoupení, jimiž jsme si zpestřili večerní posezení u ohně. Děti odehrály také několik zápasů napínavého florbalového turnaje (výsledky zde) a sportovaly v areálu tábora.

Večer se opět potvrdilo, že naši táborníci jsou všestranně nadaní - všech pět oddílů předvedlo zdařilá představení, někteří si pověst okořenili o modernější prvky (například u červených Hefaistovců hráli kluci dívčí role a naopak, u zelených zase Orfeus nakupoval v Tescu.) :-) Také soutěž jednotlivců, Olympský slavík, ukázala, že mnoho dětí má talent vystoupit a zazpívat.

Když byl náš den u konce a my jsme se již chystali do postýlek, byli jsme ale postaveni před novou výzvu - přišel Orfeus a požádal nás, abychom mu pomohli Háda ještě jednou přemluvit a Eurydiku z říše mrtvých vysvobodit. Děti se tedy jednotlivě či ve dvojicích statečně vypravili na noční bojovku, při níž, vedeni odrazkami a svíčkami, putovali do podsvětí. Cestou museli u Chárona zaplatit za "převoz" přes řeku Styx a pak již dospěli až k Hádovi. Tam podepsali petici za osvobození Eurydiky a dostali její obrázek, který si mohli odnést s sebou. Ani děti, stejně jako Orfeus, se však nevyhnuly pokušení - cestou zpět do tábora je duše mrtvých lákaly, aby se otočily. Jen ti nejodolnější se dokázali zatvrdit a nepodlehnout. Kteří to byli? Mohou se prokázat Eurydičinou podobiznou.

Byl to dlouhý den... Tak nádhernou noc!

Další hrdina - Perseus
Nádherný den! Tak se s námi loučí náš přítel Prométheus. Máme za sebou opravdu nádherný den, ale nepředbíhejme... Celé dopoledne jsme sportovali, hráli jsme opět florbal (výsledky zde), notně povzbuzovali, koupali jsme se, skákali na trampolíně, točili se na kolotoči. Po poledním klidu jsme zatočili opět kolem osudu a přečetli jsme si, že nás dnes čeká dobrodružství s Perseem. Přečetli jsme si úvod do pověsti a vydali se plnit jeho úkoly. Stali jsme se neviditelnými, přemýšleli jsme o tom, co nás potápí do močálu a které pozitivní věci nás od něj mohou chránit, ukrývali jsme se před nestvůrou na stromě, chytali jsme oko věštecké trojice Graií, překonávali jsme další překážky na cestě Persea k Medúze...
S Perseem jsme nakonec skutečně setkali. Při čekání na všechny družiny jsme podle vzoru Prométhea vytvářeli bytosti z přírodního materiálu... Po shromáždění všech nás Prométheus požádal, abychom prošli obrovským prostorem k místu, kde jsou kousky Medúzy. Prostor byl ale střežen Medúzinými sestrami, Gorgonami, a tak bylo velmi obtížné se kolem nich proplížit a jednu z částí Medúziny hlavy získat. Nakonec se to naštěstí podařilo všem táborníkům. V závěru nám chyběl již jen poslední dílek, který doplnil sám Perseus. My jsme si ale raději zakryli oči, abychom pohledem do očí nestvůry nezkameněli...
U večerního ohně jsme zhodnotili den, zazpívali si a někteří stateční bojovníci dnešního dne byli Perseem a Prométheem povýšeni na špiony... Nádherný den a nádhernou noc :-)!

 

Ve stopách Prométhea
Dnes ráno jsme se na nástupu měli sejít s Prométheem. Ten ale nepřišel a navíc jsme přes noc přišli o oheň. Nebyla to vina noční hlídky, ale rozhněvaného Dia, jak jsme se posléze dozvěděli...
Dopoledne jsme strávili procházkou po okolí, kterou nám zpestřovala zastavení, na nichž jsme se postupně seznámili s pověstí o Prométheovi. Oddíl  Po obědě se spustil déšť, nejprve mírnější a pak chvíli méně mírný :-). Vše jsme ale zvládnuli a vypravili se na Olymp, kde jsme se setkali s Diem. Na jeho území jsme hledali části prstence a unikali přitom bdělým Diovým pomocníkům. I tento úkol jsme zvládli, vydali se do skal a společně s Héraklem osvobodili Prométhea ze spárů děsivého orla. Radost následovala veliká... 
Při večerním ohni nám Prométheus poděkoval za záchranu, vrátil nám oheň a udělil některým táborníkům titul stratég...
Před večeří jsme slavnostně zahájili tradiční florbalový turnaj. Výsledky naleznete v tabulce zde.

 

Hrdinové řeckých bájí

Při průzkumné procházce okolím jsme narazili záhadně na řeckého titána Prométhea. Ten nás vyzval k následování a pomoci řeckým hrdinům. Nadšeně jsme tuto výzvu přijali. Povídali jsme si s ním o významu slova „hrdina“. Pak Prométheus rozdělil děti do družin, ty si vybraly svůj název z nabídky bohů. 
Při výběru se řídili nejenom schopnostmi daného boha, ale také výhodami, které přináší být v družině toho boha. A jaká byla nabídka? To, které bohy si děti nakonec vybraly, je barevně  vyznačené v tabulce....

Bohyně, bohyně

Permanentní výhoda

Jednodenní výhoda

Athéna – bohyně moudrosti a vítězné války

Každý člen oddílu může 1x denně vykřiknout: „Čas na přemýšlení!“ Kdokoli to uslyší, musí se okamžitě na 30 sekund posadit do tureckého sedu. Nelze zneužívat pro výhody při hrách.

Při šiškované mohou mít dvě koule.

Hefaistos – bůh ohně a kovářství

Volí si první místo u ohně

Při bitvě 3 životy navíc na tým

Dionýsos – bůh vína a zábavy

Jdou první na oběd

V jimi vybraný den jim bude při poledním klidu dělat akční komando zábavu.

Afrodita – bohyně krásy a lásky

Každý člen oddílu může 1x denně vykřiknout: „Lásky čas!“ Kdokoli to

uslyší, musí okamžitě obejmout nejbližšího táborníka. Nelze zneužívat pro výhody při hrách.

Při celodenním výletu si každý člen týmu může vybrat jednoho člena akčního komanda, který mu ponese batoh.

Arthemis – bohyně lovu a měsíce

Členové týmu mají večerku až ve 22.15.

Když mají dospěláci noční hlídku a týmy se pokoušejí ukrást vlajku, mají členové tohoto týmu tři životy navíc.

Apollón – bůh básnictví a lukostřelby

K veršovanému požadavku oddílu sborově vyřčenému- bude přihlédnuto

Při soutěži v hodu na cíl  mají cíl blíže než ostatní týmy.

Hermés – posel bohů

Dostanou listovou poštu okamžitě.

Dostanou info navíc při řešení rébusu

Démétér – bohyně přírody a rolnictví

Mají nárok na přídavek k svačině.

Na puťáku budou mít trasu zkrácenou o 1 km.

Ares – bůh války

Každý člen oddílu může 1x denně vykřiknout: „Bomba!“ Kdokoli to

uslyší, musí okamžitě na 10 sekund zalehnout. Nelze zneužívat pro výhody při hrách.

Časově neomezená vysvobozovací karta

Hélios – bůh Slunce

Polední klid trvá pouze 15 minut místo 30 min.

Na noční bojovku si mohou vzít baterku.

Éós – bohyně úsvitu a červánků

V průběhu celého tábora se nemusí účastnit rozcvičky.

Při vybrané hře možno provést únikový manévr

Důležitým symbolem Prométhea je oheň, jak víme. Prométheus předal dětem tento svůj symbol a vyzval je k udržování tohoto posvátného olympského ohně po dobu celého tábora. Bude se od něj zapalovat táborák, hlídky jej budou hlídat atd., atd….

Prométheus sdělil dětem, že se v jejich ležení objevil během této chvíle kruh osudu, ve kterém jsou umístěny popisky hrdinů. Každé ráno zatočí kruhem osudu a to určí, kterého hrdinu budeme mít ten den.

Prométheus předal dětem také vlajky, trička, zpěvníky, mapu tábora s řeckými názvy. Družiny si pak v průběhu odpoledne malovaly trička a vlajky, které pak představily Prométheovi a ostatním u táborového ohně. Společně jsme se také naučili táborovou hymnu a vztyčili jsme vlajku.

1. AŤ SE NÁM NESTANE, ŽE OHEŇ ZHASNE,
PŮJDEME SE SVĚTLEM, BUDE TO KRÁSNÉ,
PRO PŘÍZEŇ BOHŮ SI NA OLYMP ZAJDEM,
V NEJHLUBŠÍ JESKYNI POKLADY NAJDEM.

 R.: JDEME CESTOU ŘECKOU BÁJÍ,

DEN ZA DNEM NÁM NOCI KRÁJÍ,

KAŽDÝ Z BOHŮ POKLAD CHRÁNÍ,

NAJÍT NÁM HO NEZABRÁNÍ.

 2. KDO HLÍDÁ OHEŇ, AŤ NEMHOUŘÍ OČI,
DÍVÁ SE NA SVĚT, JAK KOLEM SE TOČÍ,
SVÍTÍ NÁM NA CESTU, BUDE NÁS HŘÁT,
OCHRÁNÍ VÝPRAVU, CO VÍC SI PŘÁT.

Na závěr ohně jsme se seznámili s plyšáky, kteří nás letos na táboře budou provázet. Jsou to krásné řecké žely, akční komando má pruhovanou housenku. Plyšáky jsme rozdali, zazpívali si ukolébavku a šli se uložit ke spánku. Dobrou noc, hrdinové řeckých bájí... 

***

Vážení rodiče, vaše - naše děti dorazily na tábor v pohodě. Nyní se jdou ubytovat, naobědvat a odpoledne budou uvedeni do táborového dobrodružství...

Všechny vás zdravím, myslete na nás a vaše - naše děti, mějte se báječně a těšte se na noční zpravodajství z dnešního dne... Jirka

***

 

Tábor 2014 začíná za několik málo dní. Vážení rodiče, máme na Vás ještě jednu malou prosbu. Na některé hry letos budeme potřebovat velké množství tzv. hadrových koulí. Prosíme vás tedy, zda byste nám nepomohli s jejich zásobením se. Stačí, když staré (ale vyprané) ponožky (jakýchkoli velikostí) smotáte do ruličky a přibalíte je dětem. Spoléháme na Vaší pomoc, děkujeme.

Na tábor odjíždíme tuto neděli 20.7. 2014 v 10:00 z autobusového nádraží ČSAD Roztyly nást. č.7, sejdeme se dříve - v 9:30

·         Návrat z tábora je naplánován na čtvrtek 31.7. 2014 okolo 13. hodiny na místo odjezdu

·         Nezapomeňte odevzdat v den odjezdu na letní tábor kopii průkazu zdravotní pojišťovny a Prohlášení zákonných zástupců účastníka letního tábora a Potvrzení o zdravotní způsobilosti dítěte.

·         Návštěvy rodičů na táboře nejsou z hygienických, zdravotních a výchovných důvodů povoleny.

·         Mobilní telefony ani jiné elektronické přístroje nejsou na táboře povoleny.

·        

·